Reklama
Składniki:

- 2,5 kg różnych mięs
- 50 dag wątróbki
- cebula
- kajzerka
- 4 jajka
- włoszczyzna
- listek laurowy
- ziele angielskie
- gałka
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso umyj, zalej wodą, dodaj sól, przyprawy i cebulę, gotuj 30 minut. Dołóż oczyszczone warzywa i gotuj 30 minut.

2. Wątróbkę pokrój, obgotuj.

3. Z wywaru wyjmij mięso, wystudź, przepuść 3 razy przez maszynkę razem z wątróbką oraz namoczoną i odciśniętą bułką.

4. Do masy mięsnej dodaj jajka i startą gałkę, dokładnie wyrób.

Reklama

5. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem, włóż masę, wyrównaj powierzchnię. Piecz 60 minut w temp. 190 st. C. Pasztet możesz posmarować galaretą z bulionu i żelatyny.

Reklama
Reklama
Reklama