Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
Reklama

Na kruszonkę:

  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 2,5 g masła
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić chałkę drożdżową!

  1. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Dolej tyle mleka, by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
  3. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier i 1,5 roztrzepanego jajka.
  5. Pozostałe jajko zostaw do posmarowania chałki przed pieczeniem.
  6. Dodaj rozczyn, resztę mleka oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  7. Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
  8. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i podziel na 5 jednakowych części.
  9. Z każdej zrób wałeczek o długości około 40 cm.
  10. Wałeczki zapleć w luźną chałkę i ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Odstaw w ciepłe miejsce.
  12. Z mąki, cukru i masła zagnieć w palcach kruszonkę.
  13. Gdy chałka wyrośnie, posmaruj ją roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  14. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podaj po przestudzeniu.
Reklama

Zobacz też kilka pomysłów na desery:

Jak zrobić snickersa?
Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis
Jak zrobić sernik w kratkę?
Ciasto Rafaello - przepis na ciasto bez pieczenia
Jak zrobić serową stefankę?

Reklama
Reklama
Reklama