Reklama
Czas przygotowania: 55 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 350 g mąki,
  • 250 g szpinaku,
  • 2 duże jajka,
  • 4 suszone pomidory,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • szklanka naturalnego jogurtu,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki orzeszków piniowych.
Reklama
Przygotowanie:

Muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotujesz ze świeżego szpinaku. Jeśli posiadasz wyłącznie mrożony, po rozmrożeniu odciśnij wodę i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Muffiny ze szpinakiem to doskonały pomysł na domowe przyjęcie, takie jak sylwester czy imprezy tematyczne.

Zobacz jak zrobić muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:

  1. Szpinak obgotuj (około 3 minuty) w lekko osolonej wodzie.
  2. Osącz na sicie i dobrze w ręku odciśnij z nadmiaru wody. Pokrój.
  3. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj przyprawy i ser.
  4. Jogurt lekko ubij z jajkami i olejem.
  5. Wlej do mąki, szybko połącz.
  6. Dodaj szpinak oraz pokrojone suszone pomidory.
  7. Foremki wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż ciasto, posyp orzeszkami.
  8. Piecz muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przez około 35 minut w temp. 180°C.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na słone przekąski:
Pikantne muffiny - przekąski na ostro
Rolada szpinakowa z łososiem
Proste przepisy na przekąski z tortilli

Reklama
Reklama
Reklama