Czerwone roladki z szynką
Pyszna przekąska.
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 8 dag mąki
- 1 jajko
- 120 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka stopionego masła lub olej
- 4–5 plastrów szynki
- 4–5 dużych liści sałaty
- 3 łyżki twarożku kanapkowego naturalnego lub majonezu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajko, dosyp mąkę, cukier i sól, dodaj koncentrat pomidorowy oraz stopione masło. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto.
2. Wylej ciasto na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię. Usmaż 4–5 naleśników. Przestudź je (naleśniki możesz usmażyć wieczorem).
3. Zimne naleśniki cienko smaruj twarożkiem lub majonezem, przykrywaj listkami sałaty i plastrami szynki. Następnie ciasno zroluj.
4. Każdy naleśnik pokrój na 4–5 kawałków, zepnij je wykałaczkami.