Cukinia w sosie - przepis składniki i przygotowanie
Faszerowana cukinia w aromatycznym sosie.
Opublikowano: 10.10.2014, 07:30
Reklama
Ilość kalorii: 580
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- cukinia
- cebula
- olej
- 20 dag mielonego mięsa
- 5 dag ryżu
- 150 ml bulionu
- pomidor
- po łyżce masła i mąki
- szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na cukinię w sosie!
- Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę.
- Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami.
- Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na 2 łyżkach oleju.
- Dodaj mięso, przesmaż, mieszając.
- Dodaj ryż, podlej bulionem, duś ok. 10 min, dopraw.
- Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii.
- Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
- Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę, chwilę przesmaż, mieszając.
- Rozprowadź mlekiem, gotuj, aż zgęstnieje.
- Dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Sosem polej cukinie, połóż na nich kawałki pomidora.
- Przykryj, piecz ok. 30 min w temperaturze 200 stopni C.
Reklama
Zobacz inne pomysły na cukinię:
Ketchup z cukinii - przepis
Pizza z cukinią - przepis
Sałatka z grillowanej cukinii - przepis
Reklama
Reklama
Reklama