Składniki:
7 szklanek mąki pszennej,
1 łyżka ekstraktu słodowego,
4 łyżki cukru,
2 łyżki drożdży,
50 ml skondensowanego mleka,
50 ml gorącej wody,
50 dag schłodzonego masła,
mleko do glazury.
Przygotowanie:
Zagnieść mąkę ze słodem, cukrem, solą, drożdżami, mlekiem i gorącą wodą. Wyrabiać jeszcze 10 minut na oprószonej mąką stolnicy, aż będzie twarde i elastyczne. Uformować w regularny prostokąt, przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Używając ostrej łopatki do krojenia sera lub noża do obierania warzyw, zeskrobywać masło na wiórki i rozrzucić je na całej powierzchni ciasta. Ciasto złożyć, zawijając je od góry i dołu na pół i zalepić szew. Rozwałkować znów na prostokąt. Pokryć ciasto jak poprzednio masłem i znów złożyć na 3 części. Następnie dobrze obsypawszy je mąką, odstawić do lodówki na 2 godziny. Powtórzyć całą czynność skrobania masła i wałkowania i znów odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie dobrze oprószyć ciasto mąką, rozwałkować jak poprzednio na placek o grubości ok. 3 mm i wymiarach 60x40 cm. Ostrym nożem przekroić placek na pół na 2 mniejsze 60x20 cm. Zaznaczyć na cieście trójkąty o długości podstawy ok. 8 cm i wysokości ok. 20 cm, tak aby zużyć całe ciasto. Wyciąć trójkąty. Naciąć podstawę trójkąta. Zawijać, rolując od podstawy ku wierzchołkowi trójkąta. Uformowane rogaliki układać na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia wierzchołkiem trójkąta na spód. Końce wygiąć delikatnie w kształt rogalika. Odczekać aż wyrosną dwukrotnie i posmarować wierzch mlekiem. Odstawić na 30 minut, a następnie piec w piekarniku o temperaturze 240°C, ok. 10 minut uważając, czy rogaliki się nie przypalają. Upieczone rogaliki odstawić do wystygnięcia.