Chleb żytni razowy z pestkami słonecznika
Dobrym dodatkiem do tego chleba będą też ziarna zbóż, np. żyta, pszenicy. Wcześniej trzeba je namoczyć i ugotować.

Składniki na 2 chleby:
Na zaczyn:
- 5 dag zakwasu żytniego
- 20 dag mąki żytniej razowej
- 200 ml ciepłej wody
Na ciasto:
- 50 dag mąki żytniej
- 10 dag otrąb
- gorąca woda
- 15 dag pestek słonecznika
- letnia woda
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób wykonania:
1. Zakwas wymieszaj z mąką i letnią wodą. Odstaw na ok. 10 godzin, by przefermentował.
2. Otręby zalej gorącą wodą, odstaw na 30 minut. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.
3. Zaczyn wymieszaj z mąką, solą, cukrem, osączonymi otrębami i pestkami słonecznika. Dodaj tyle letniej wody, by uzyskać dość rzadkie ciasto. Dokładnie je wymieszaj.
4. Dwie nieduże keksowe formy napełnij ciastem do połowy wysokości. Powierzchnię ciasta wyrównaj, posmaruj wodą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Wierzch pieczywa ponownie posmaruj wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 st. C
i piecz ok. 20 minut. Potem obniż temperaturę do 200 st. C i piecz dalsze 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 25 minut.
6. Upieczone chleby wyjmij z formy, połóż na kratce i ostudź. Najsmaczniejsze będą następnego dnia.