Reklama
Składniki:

50 dag maki razowej,
15 dag mąki pszennej,
1 łyżka soli,
7 dag drożdży suszonych,
300 - 400 ml ciepłej wody,
4 łyżki syropu klonowego,
10 dag orzechów włoskich,
olej.

Reklama
Przygotowanie:

W misce zmieszać mąki, sól, drożdże. Odmierzyć 300 ml wody i zmieszać ją z syropem klonowym. Wlać składniki płynne do mieszanki mąk. Wymieszać do utworzenia sie kulki ciasta chlebowego. Można dodać dodatkowe 100 ml wody jeśli ciasto jest zbyt suche. Zagniatać kilka minut i odstawić na 20 minut. Wsyapć orzechy. Zagnieść. Miskę wysmarować oliwą, włożyć do niej ciasto, zakryć folią plastikową i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na blat i odgazować, czyli nacisnąć je kilka razy pięścią. Zagnieść. Uformować bochenek. Przełożyć do blaszki. Pozostawić na pół godziny. Po tym czasie naciąć bochenek ukośnie bardo ostrym nożem i włożyć do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Po piętnastu minutach obniżyć temperaturę do 190 st. i piec kolejne 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama