Chleb z kiszoną kapustą

Składniki:
1 kg mąki,
6 dag drożdży,
1 szczypta cukru,
1/2 litra letniego mleka,
15 dag miękkiego masła,
2 jajka,
łyżeczka soli.
Farsz:
5 cebul,
1,5 kg kiszonej kapusty,
4 dag sklarowanego masła,
25 dag boczku.
Poza tym:
2 żółtka,
2 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z cukrem i połową szklanki mleka. Wymieszać z mąką. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Zagnieść ciasto, dodając pozostałe mleko, masło, jajka i sól. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Obraną cebulę posiekać. Zeszklić na maśle. Wsypać kapustę. Dusić 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia. W cienkie plastry pokroić boczek. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować na niej ciasto. Blaszkę natłuścić. Połową ciasta wypełnić blaszkę. Wylepic boki blaszki. Ułożyć kapustę. Na niej położyć plastry boczku. Ułożyć drugą rozwałkowaną połowę ciasta. Docisnąć brzegi. Roztrzepać mleko z jajkiem. Posmarować chleb. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut.