Chleb z czterech zbóż

Opublikowano: 30.03.2008, 21:19
Reklama
Składniki:
10 dag pszenicy,
10 dag owsa,
15 damąki żytniej z pełnego przemiału,
8 dag mąki pszennej z pełnego przemiału,
8 dag płatków:
owsianych,
żytnich,
jęczmiennych,
2 łyżki oliwy,
40 g drożdży,
1 jajko,
1 czubata szkl. letniej wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka fruktozy.
Reklama
Przygotowanie:
Ziarna zmielić. Dodać wszystkie sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać wszystkie inne skłądniki. Zmiksować. Włożyć ciasto do formy. Posypać płatkami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 st. C przez 40 minut.
Reklama
Reklama
Reklama