Chleb pszenno-żytni

Opublikowano: 17.12.2007, 14:37
Reklama
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki żytniej
- 1/2 l maślanki
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru, 1/2 szklanki ciepłej wody i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn, odstawić na 2 dni. Mąkę żytnią wymieszać z maślanką, przykryć, odstawić na noc, następnego dnia dodać do niej mąkę pszenną, rozczyn i sól. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto, uformować z niego 2 bochenki, oprószyć mąką, odstawić do wyrośnięcia, piec około godziny w 190°C.
Rada: Przed pieczeniem chleb można posypać kminkiem lub pestkami dyni.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama