Reklama
Składniki:

- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki żytniej
- 1/2 l maślanki
- sól

Reklama
Przygotowanie:

Z drożdży, cukru, 1/2 szklanki ciepłej wody i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn, odstawić na 2 dni. Mąkę żytnią wymieszać z maślanką, przykryć, odstawić na noc, następnego dnia dodać do niej mąkę pszenną, rozczyn i sól. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto, uformować z niego 2 bochenki, oprószyć mąką, odstawić do wyrośnięcia, piec około godziny w 190°C.

Rada: Przed pieczeniem chleb można posypać kminkiem lub pestkami dyni.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama