Chleb orzechowy z borówkami

Składniki:
75 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
20 dag cukru,
szczypta soli,
5 dag masła,
6 łyżek soku pomarańczowego,
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy,
1 jajko,
10 dag tartych lub drobno posiekanych orzechów włoskich,
15 dag umytych i przebranych borówek,
masło i tarta bułka do formy.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Przyprawić solą i cukrem. Na mące ułożyć ciasto rozłożyć ciasto pokrojone w płatki. Wymieszać wszystkie składniki. Ma powstać grudkowa masa. Sok pomarańczowy połączyć ze skórką pomarańczową i rozmąconym jajem, wylać na ciasto i lekko wymieszać. Dodać pokrojone orzechy i borówki, wymieszać lekko i przełożyć ciasto do formy. Podłużną formę (20 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wygładzić powierzchnię. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut. Pozostawić do wystyginięcia na 12 godzin.