Reklama
Składniki:

1 łyżka drożdży,
3 szklanki gorącej wody,
4 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki mąki razowej,
1/4 szklanki mąki gryczanej,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki soli,
2 szklanki czarnych oliwek.

Reklama
Przygotowanie:

Wymieszać drewnianą łyżką: wodę, drożdże i 2 szklanki pszennej mąki. Przykryć. Pozostawić na dwie godziny. Wyrobić miękkie ciasto, dodając pozostałe składniki. Zagniatać na posypanej mąką stolicy. Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Pozostawić na godzinę. Następnie podzielić ciasto na 4 równe części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokątny placek o wymiarach ok. 30x10 cm i grubości 1 cm. Ostrym nożem, czterokrotnie naciąć placek w poprzek, a następnie poszerzyć nacięcia rozciągając ciasto wzdłuż, tak aby nacięcia zaczęły przypominać szczeble drabiny. Podobnie przygotować pozostałe części ciasta. Przełożyć uformowany chleb do nasmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i odstawić na 30 minut. Posmarować na wierzchu oliwą z oliwek i posypać solą. Piec w temp. 200 sr. C przez 25 minut.

Reklama
Reklama
Reklama