Chleb bakaliowy

Składniki:
5 dkg masła,
1 jajo,
30 dkg mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
15 dkg miodu,
5 łyżek mleka,
10 dkg suszonych daktyli bez pestek,
10 dkg migdałów,
10 dkg kandyzowanych wisienek,
10 dkg rodzynek,
10 dkg orzechów włoskich lub laskowych,
10 dkg kandyzowanego ananasa lub papai,
1 czubata łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki kardamonu,
szczypta zmielonej gałki muszkatułowej,
szczypta soli,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Przygotowanie:
Masło z miodem roztopić w rondelku na małym ogniu, przestudzić. Pokroić orzechy, migdały i owoce kandyzowane na mniejsze kawałki i przełożyć do większego naczynia. Do bakalii wlać jajko roztrzepane z cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i solą i mlekiem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Piec w temp. 170°C. przez godzinę.