Reklama
Składniki:

3 jabłka,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
2 łyżeczki jasnego piwa,
1 białko,
1/3 szklanki mąki pszennej,
5-6 łyżek oleju,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki cukru.

Reklama
Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Makę kukurydzianą wsypać do miseczki, dodać białko, piwo i tyle mąki pszennej, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Dobrze wyrobić łyżką lub mikserem. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Wyjąć na serwetkę, by obciekły z tłuszczu. Masło włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody. Rozpuścić podgrzewając i potrząsając rondelkiem (nie mieszać). Włożyć racuszki, skropić zimną woda, by karmel przestał się gotować i mógł stężeć

Reklama
Reklama
Reklama