Składniki:
1 kg mąki,
5 dag drożdży,
7 dag cukru,
1 l mleka ,
3 jaja,
sól,
7 dag masła,
10 dag rodzynek.
Przygotowanie:
Połączyć drożdże, mleko, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Postawić w ciepłym miejscu na 5 minut. Pozostały cukier i żółtka utrzeć, aż zbieleje (białka zachować). Dodać do rozczynu drożdżowego, wsypać sól i 2 szkl. mąki. Delikatnie wyrobić. Roztopić masło. Lekko ostudzić. Wlać. Pozostawić na pół godziny. Wsypać rodzynki i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na trzy części, zrobić z nich długie, jednakowe wałki, upleść w warkocz. Podwinąć końce pod spód, ułożyć na blasze posmarowanej masłem - czekać, aż będzie trzy razy większe. Posmarować obficie białkami pozostałymi z jajek. Wstawić do zimnego piekarnika i dopiero go włączyć na 1 h - daje to ciastu możliwość dalszego rośnięcia bez obawy, że się zapadnie przy przenoszeniu.