Carpaccio z pieczarkami - przepis
Carpaccio z pieczarkami możesz podać z bagietką i oliwą.

Opublikowano: 28.12.2012, 13:18
Reklama
Ilość kalorii: 120
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej
- 20 dag rukoli
- 10 dag parmezanu
- 10 dag pieczarek
- po 3–4 gałązki bazylii i rozmarynu
- sok z cytryny
- oliwa
- czarny pieprz
- sól
Reklama
Przygotowanie:
- Bardzo świeżą polędwicę opłucz, oczyść z błon, zawiń w folię i mroź co najmniej 3 godz. Tuż przed podaniem wyjmij z zamrażalnika, odwiń i ostrym nożem pokrój w cieniutkie plasterki.
- Liście rukoli opłucz, osusz, rozłóż cienką warstwą na półmisku. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Posyp solą i pieprzem. Na rukoli ułóż plasterki polędwicy. Posyp tłuczonym pieprzem i szczyptą soli. Skrop lekko oliwą. Wierzch posyp cienkimi płatkami parmezanu i pokrojonymi w plasterki pieczarkami, skropionymi sokiem z cytryny i oliwą.
Reklama
Reklama
Reklama