Reklama
Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki,
2 łyżki masła,
3 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
5 żółtek,
szklanka jogurtu naturalnego,
1/4 szklanki mleka,
białko,
2 łyżki sezamu.
Farsz:
40 dag pieczarek,
25 dag parówek,
duża cebula,
białko,
sól,
pieprz,
majeranek.

Reklama
Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdże z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Roztopić masło. Na stolnicę wsypać mąkę. Zrobić dołek. Wlać rozczyn. Zagnieść ciasto. Dodać jogurt, masło i żółtka. Wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Obrać cebulę i pieczarki. Posiekać. Udusić. Zmielić z parówkami i przyprawami. Z białka ubić pianę, którą dokładnie wymieszać z farszem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeszcze raz je wyrobić. Uformować bułki. Nadziewać farszem. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ułożyć bułki. Pozostawić do wyrośnięcia. Roztrzepać białko. Posmarować bułki. Posypać sezamem. Piec w temp. 190 st. C przez 30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama