Reklama
Składniki:

1 szklanka mąki razowej pszennej,
1 szklanka jogurtu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka drożdży,
1/4 szklanki gorącej wody,
5 dag masła,
4 duże cebule pokrojone w talarki,
1 łyżka suchych drożdży,
1/4 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody do pieczenia,
3 szklanki mąki razowej.

Reklama
Przygotowanie:

Zmiksować: mąkę z jogurtem, cukrem, drożdżami i gorącą wodą. Pozostawić na 24 godziny do fermentacji. Zeszklić cebulę na rozgrzanym maśle. Następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut, aż cebula nabierze złotobrązowego koloru. Pozostawić do wystygnięcia. Rozetrzeć drożdże, wodę i cukier, odstawić na 5 minut, a następnie wlać do przygotowanego poprzedniego dnia ciasta, dodając sól, na wpół skarmelizowaną cebulę i sodę do pieczenia. Wyrabiać powoli, dodając mąkę. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Podzielić na 2 części. Każdą uformować w płaski owalny placek o grubości ok. 1 cm. Przykryć je cebulą, pokropić odrobiną oliwy z oliwek i odstawić na pół godziny. Piec w temp. 200 st. C przez 30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama