Boczniak panierowany - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna przekąska!

Opublikowano: 01.06.2015, 06:01
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 30 dag dorodnych, nieuszkodzonych boczniaków
- 4 jajka
- bułka tarta
- olej i masło
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na boczniaki w panierce!
- Boczniaki opłucz krótko w zimnej wodzie, po czym osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, odetnij wystające, twarde ogonki.
- Oprósz lekko solą i czarnym pieprzem.
- Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z łyżką masła, smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu każdej partii wycieraj papierowym ręcznikiem patelnię z resztek tartej bułki (jeśli się przypalą, zepsują smak kolejnych grzybów).
- Boczniaki podawaj z ziemniakami z wody, ulubionymi surówkami, ewentualnie pieczywem i ziarnistą musztardą lub żurawiną.
- Bułkę tartą warto wymieszać z przyprawą 5 smaków, curry lub kurkumą - za każdym razem uzyskamy nowy wariant potrawy.
Reklama
Zobacz też nasze pomysły na szparagi:
Szparagi z piersią z kurczaka - przepis
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Omlet ze szparagami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama