Reklama
Składniki:

- 1 szklanka mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 dag drożdży świeżych
- olej lub masło do smażenia
- sól
- kwaśna śmietana
- plasterki wędzonego łososia
- natka pietruszki
- mała czerwona cebulka

Reklama
Przygotowanie:

Mąkę gryczaną połączyć z pszenną, wymieszać z mlekiem, jajkami, szczyptą soli i pokruszonymi drożdżami. Dodać tyle letniej wody, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, by trochę wyrosło. Plastry łososia pokroić na kawałki, a obraną cebulkę w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, kłaść niewielkie, okrągłe placuszki, smażyć je z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć na bibułowych serwetkach z nadmiaru tłuszczu, podawać ze śmietaną, łososiem, posypać cebulką i natką.

Rada: Bliny także doskonale smakują ze śmietaną i kawiorem lub kawałkami śledzia. Można je też serwować na słodko, np. z cukrem, konfiturami albo polane roztopionym masłem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama