Biorę garść tych liści i robię genialne pesto. Jest dużo tańsze niż oryginał, a smak jest nie do odróżnienia
Liście rzodkiewki i natka pietruszki to składniki, które zazwyczaj lądują w koszu (pietruszka czasem w rosole). Tymczasem możesz z nich przygotować domowe pesto pełne smaku, witamin i bez porównania tańsze niż klasyczna wersja z bazylii i orzeszków pini. To świetny dodatek do makaronów, mięs i sałatek.

Wyrzucamy zwykle liście rzodkiewki, a przecież są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe. To samo z natką pietruszki - czasem używamy niewielką ilość do rosołu, a reszta dogorywa smętnie w lodówce, aby na koniec trafić do kosza. Zamiast marnować ten cenny dar natury, możesz zrobić z nich pyszne pesto, które do złudzenia przypomina oryginalny, włoski smak.
Zero waste w kuchni: pesto z liści
Przygotowanie pesto z liści rzodkiewki i pietruszki to świetny sposób na oszczędność. Oryginalne pesto genovese z bazylii i orzeszków piniowych potrafi być kosztowne, a sklepowe gotowce często nie mają najlepszego składu. Tymczasem jego domowy odpowiednik można zrobić niemal za grosze, wykorzystując kuchenne resztki.
Liście rzodkiewki są bogate w witaminy A, C i K, żelazo, wapń oraz błonnik. Natka pietruszki to z kolei bomba antyoksydantów i świetne źródło chlorofilu. Razem tworzą nie tylko smaczny, ale i bardzo wartościowy duet.
Pesto z tych składników ma lekko orzechowy, świeży i intensywny smak, z delikatną goryczką, która jednak nie jest nieprzyjemna. Dodatek ten pasuje do makaronu, dań mięsnych, jako dodatek do serów, kanapek czy grzanek.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki i pietruszki
Domowe pesto z liści możesz przygotować w naprawdę budżetowej wersji. Możesz przechowywać je w lodówce nawet to tygodnia, ale najlepiej, aby zielona część była przykryta cienką warstwą oliwy. Wtedy na pewno długo pozostanie świeże.
Składniki:
- szklanka liści rzodkiewki (dobrze umytych),
- szklanka natki pietruszki (bez grubych łodyg),
- 1/3 szklanki pestek słonecznika,
- pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 2-3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Jeśli pesto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody lub oliwy. Gotowe.
Nie może być prostszego przepisu na pyszną i zdrową przekąskę. Tuż po zmiksowaniu składników i przełożeniu pesto do słoiczka daj mu ok. 10 minut, aby smaki dobrze się ze sobą "przegryzły".
Czytaj także: