Reklama
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 liści laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

To jedna z najważniejszych wigilijnych potraw, warto więc poświęcić nieco więcej uwagi na jej przygotowanie. Bigos wigilijny, czyli inaczej kapusta wigilijna, różni się od typowego bigosu - to danie postne, więc nie zawiera żadnego mięsa.

Warto pamiętać, że bigos wigilijny można zrobić kilka dni wcześniej, podobnie jak barszcz czerwony - tego typu dania uwielbiają odgrzewanie. Są nie tylko smaczniejsze, ponieważ lepiej przechodzą smakiem przypraw, ale również pozwalają zaoszczędzić w przeddzień świąt sporo czasu (i stresu).

  1. Suszone grzyby zalej letnią wodą i odstaw na godzinę (wody po grzybach nie wylewaj). Odsącz i pokrój w paski.
  2. Posiekaj kapustę (sprawdź jej smak - jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją chłodną wodą) włóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem z grzybów.
  3. Dodaj do bigosu wigilijnego liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż do miękkości (około 60 minut).
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i podgrzewaj mieszając, aż zrobi się zasmażka.
  5. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na pozostałej łyżce masła. Dodaj do kapusty wraz z grzybami i zasmażką. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj bigos wigilijny kolejne 30 minut.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019

Reklama

Zobacz więcej przepisów na Wigilię:
Dania z kapusty kiszonej na Wigilię
Ryba na Wigilię - 43 przepisy
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię?

Reklama
Reklama
Reklama