Białe szparagi z zielonym sosem

Opublikowano: 14.05.2009, 11:31
Reklama
Składniki:
3 pęczki białych dość grubych szparagów, orzeszki pini, natka pietruszki, czosnek, oliwa z oliwek
Reklama
Przygotowanie:
Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Reklama
Nasza rada. Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).
Reklama
Reklama
Reklama