Biała kiełbasa w galarecie
Warzywa umyć i obrać, odciąć zielone liście jednego pora, odłożyć. Cytrynę sparzyć. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziarnisty pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować godzinę.

Składniki

5 kawałków białej kiełbasy
Sposób przygotowania
Warzywa umyć i obrać, odciąć zielone liście jednego pora, odłożyć. Cytrynę sparzyć. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziarnisty pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować godzinę. Pod koniec wlać sos sojowy, wywar przecedzić przez sito. Ugotować białą kiełbasę, ostudzić, zdjąć osłonki. Umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski strąk papryki. Do wywaru włożyć umyte kawałki kiełbasy i odłożone liście pora gotować 5 minut. Wyjąc.
W szerokim naczyniu ułożyć kawałki kiełbasy zawinię w liście pora, przełożyć paskami papryki i udekorować gałązkami natki i plasterkami cytryny, wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalać kiełbasę. Podawać z sosem chrzanowym
Wywar do kiełbasy można też przygotować na rosołkach albo na wywarze z rosołu.