Reklama

Składniki

Reklama

5 kawałków białej kiełbasy

  • marchewka
  • 2 pory
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • jedna czerwona papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżka sosu sojowego
  • żelatyna
  • cytryna
  • sól
  • Sposób przygotowania

    Warzywa umyć i obrać, odciąć zielone liście jednego pora, odłożyć. Cytrynę sparzyć. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziarnisty pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować godzinę. Pod koniec wlać sos sojowy, wywar przecedzić przez sito. Ugotować białą kiełbasę, ostudzić, zdjąć osłonki. Umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski strąk papryki. Do wywaru włożyć umyte kawałki kiełbasy i odłożone liście pora gotować 5 minut. Wyjąc.

    W szerokim naczyniu ułożyć kawałki kiełbasy zawinię w liście pora, przełożyć paskami papryki i udekorować gałązkami natki i plasterkami cytryny, wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalać kiełbasę. Podawać z sosem chrzanowym

    Reklama

    Wywar do kiełbasy można też przygotować na rosołkach albo na wywarze z rosołu.

    Reklama
    Reklama
    Reklama