Bakłażany z pieca - przepis

Opublikowano: 28.06.2012, 15:21
Reklama
Składniki:
4 małe bakłażany (po ok. 30 dag)
3 żółte papryki
4 cebule
6–7 pomidorów
4–5 ząbków czosnku
5–6 łyżek oliwy
2–3 liście laurowe
6–8 gałązek tymianku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, oczyść. Pomidory i cebulę pokrój w plasterki. Papryki pokrój w paseczki. Warzywa posyp solą, pieprzem i listkami tymianku.
- Bakłażany pokrój wzdłuż na grube plastry, nie odrywając jednego plastra od drugiego. Rozsuń plastry, posyp solą. Pomiędzy plastry bakłażanów włóż plasterki cebuli, pomidorów i paski papryki. Zsuń plastry bakłażanów.
- Duże żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Na dnie ułóż blisko siebie bakłażany. Posyp tymiankiem, połamanymi liśćmi laurowymi i pokrojonym czosnkiem. Skrop oliwą. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz 15 min (200 st.), następnie przykryj folią aluminiową, zmniejsz temp. do 180 st i piecz jeszcze 45 min. Podawaj na gorąco lub zimno.
Reklama
Reklama
Reklama