Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 1,5 szkl. mleka
- 5 dag masła
- 10 dag startego parmezanu
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1/2 strąka kolorowej papryki
- 10 dag różyczek brokuła
- zioła prowansalskie
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź. Gorące zmiel lub przeciśnij przez praskę.
2. Masę ziemniaczaną wymieszaj z masłem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie energicznie mieszając, cienkim strumyczkiem dolewaj gorące mleko. Mieszanie przerwij w chwili, gdy piure będzie gładkie i puszyste. Uwaga! Zbyt długie mieszanie, sprawi, że zrobi się gumowate i ciągnące.
3. Masę ziemniaczaną umieść w szprycy cukierniczej i do 6 papierowych foremek wyciśnij za jej pomocą po jednej rozetce. Do każdej włóż pomidorek koktajlowy, udekoruj różyczkami brokuła i paseczkami papryki. Posyp startym parmezanem. Piecz na rumiano (10–15 min) w temp. 180 st.