Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 10 dag kwaśnej śmietany (tłustej)
  • sól

Nadzienie:

  • szklanka kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 25 dag białego sera
  • jajko
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki z kaszą gryczaną!

  1. Zimne masło posiekaj w misce z mąką, dodaj sól i olej.
  2. Roztrzep jajka ze śmietaną, wlej do mąki i wyrób miękkie, elastyczne ciasto.
  3. Jeśli jest za mokre, dodaj mąkę, jeśli za twarde - śmietanę.
  4. Zawiń ciasto w folię i schładzaj w lodówce przez pół godziny lub dłużej.
  5. Przygotuj nadzienie: kaszę ugotuj, cebulę posiekaj i usmaż na oliwie.
  6. Wymieszaj z pokruszonym serem i cebulą, dopraw, wbij roztrzepane jajko.
  7. Nadzienie powinno być klejące. Uformuj z nadzienia spore kule.
  8. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego za pomocą metalowej obręczy kółka o średnicy około 10 cm.
  9. Ciastem wylep otwory w formie na muffinki.
  10. Do środka każdego wgłębienia włóż kulkę z nadzienia.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C i piecz około 40 minut.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na smaczne przekąski:

Kąski z kurczaka - przepis
Camembert z rodzynkami - przepis
Jak zrobić roladki z szynki?
Jak zrobić koreczki?
Ptysie na słono - przepis

Reklama
Reklama
Reklama