Aromatyczne filety z pstrąga z tymiankiem

Opublikowano: 30.03.2008, 21:32
Reklama
Składniki:
4 filety pstrąga,
garść świeżego tymianku,
2 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
sok z całej cytryny,
4 cytryny,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Pstrąga umyć, bardzo dokładnie osuszyć z wody - najlepiej za pomocą papierowego ręcznika. Obrać i zmiażdżyć czosnek. Drobno posiekać tymianek. Oliwę, sok z połowy cytryny połączyć dokładnie z tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Tą mieszaniną natrzeć filety i odstawić na kilkanaście minut. Silnie rozgrzać patelnię i smażyć na oliwie rybę po 2-3 minuty z każdej strony, tylko raz je przewracając. Filety przełożyć na talerze. Do każdej porcji podać połówkę cytryny, tak by każdy mógł jej sokiem samodzielne spryskać potrawę. Podawać z bagietką i zieloną sałatą i kieliszkiem wytrawnego wina.
Reklama
Reklama
Reklama