Zimowa dieta
Przeczytaj jakie produkty jeść zimą aby wyglądać pięknie!

Ciepłe posiłki podstawą diety
Zimą, kiedy za oknem mamy ujemne temperatury, wydatkujemy dużo energii, żeby ogrzać organizm. Spożywając ciepłe posiłki rozgrzewamy go od wewnątrz, a jednocześnie nie tracimy dodatkowej energii na ogrzanie zimnych posiłków podczas trawienia.
Owoce i warzywa codziennym wsparciem odporności
Podczas mrozów zdecydowanie rzadziej po nie sięgamy, a są one nam potrzebne tak samo o każdej porze roku. Jabłko, papryka, marchewka, kapusta to bogactwo witamin, które wspierają naszą odporność.
Jogurty i soki cytrusowe na indeksie
Nie musimy z nich rezygnować zimą, ale te produkty mają właściwości wychładzające organizm i dlatego są tak bardzo popularne latem. Zimą stawiajmy na soki z naszych rodzimych sadów- jabłkowy, gruszkowy czy porzeczkowy.
Kiszonki w roli głównej
Kwaszone ogórki i kapusta zimą mają swój złoty czas. Doskonale smakują jako główny składnik surówek oraz rozgrzewających zup. Dodatkowo kiszonki zawierają dobroczynne bakterie probiotyczne, które zasiedlając nasz przewód pokarmowy podnoszą naszą odporność w walce z zimowymi infekcjami.
Tłuste ryby w walce z zimową depresją
Zawarte w tłustych rybach typu łosoś, makrela, tuńczyk, śledź czy mintaj nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 wpływają korzystnie na poprawę samopoczucia u osób z sezonową depresją i gorszym samopoczuciem związanym z deficytem słońca w okresie zimowym.
Kontrola wagi i noworoczne postanowienia
Zimą zdecydowanie mniej się ruszamy i mamy większą słabość do słodkich i słonych przekąsek. Starajmy się jednak kontrolować ich ilość w codziennej diecie. W końcu wiosenne i letnie ubrania nie są z gumy.
Zimowe napoje rozgrzewające
Zimą większość czasu spędzamy w ogrzewanych pomieszczeniach, a to odwadnia nasz organizm. Nie zapominajmy o codziennym piciu wody i sięgajmy po rozgrzewające napoje typu herbata z cynamonem, goździkami czy napar z lipy z miodem.
Ciepłe śniadania na dobry początek dnia
Codziennie każdy domownik powinien wyjść z domu po ciepłym i pożywnym śniadaniu. Zjedzona rano jajecznica czy płatki owsiane z mlekiem dostarcza nam ciepły zastrzyk energii na dobry początek dnia.
Czerwone warzywa dodają uroku
Zimą nasza skóra jest blada i nie ma już na niej śladu po letniej opaleniźnie. Sięgając po takie warzywa jak marchewka, papryka czy dynia bogate w beta-karoten sprawimy, że nasza skóra zyska zdrowy, brzoskwiniowy kolor.
Aby karnawałowa zabawa trwała do białego rana
Początek roku to czas karnawałowych zabaw. Pamiętajmy, by przed wyjściem z domu zjeść niewielki posiłek, a podczas imprezy kieliszek wina przeplatać ze szklanką wody. Dzięki temu będziemy świetnie się bawić do późnych godzin, a rano nie będzie nam dokuczał dotkliwy ból głowy.