Zapomniane warzywa i owoce - 10 mało znanych warzyw i owoców
Niektóre z nich są mało popularne, inne stopniowo zostają zapomniane.

Pozornie może się wydawać, że moda dotyczy tylko ubrań, fryzur i wyposażenia naszych domów. Tak naprawdę jednak określone trendy da się odnieść właściwie do każdej dziedziny naszego życia - również do kulinariów. Potrawy, które jeszcze kilkanaście lat temu mogły być bardzo popularne, często stopniowo odchodzą do lamusa i stają się zapomniane.
10 zapomnianych warzyw i owoców
Warto odświeżać dawne smaki i przypominać sobie dania, które gotowały nasze babcie. W naszym przeglądzie przedstawiamy 10 zapomnianych warzyw i owoców, które warto polubić i wprowadzić do swojego menu! Niektóre z nich przestały być popularne, a jeszcze inne nigdy nie były - poznajmy więc mało znane pyszności.
Wszystkie są skarbnicą witamin i innych cennych składników. Mają również nietypowe, oryginalne smaki, które mogą wzbogacić aromat najprostszych potraw.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Odmiany sałat - 7 najpopularniejszych
Kulinarne triki - 25 porad
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta
Poznaj 10 zapomnianych warzyw i owoców!
1 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: karczoch
To warzywo odznacza się niezwykle dekoracyjnym wyglądem - jego kształt przypomina małe różyczki. Karczoch jest polecany tym osobom, które są na diecie - to niskokaloryczna jarzyna, która dodatkowo poprawia procesy trawienne.
Dietetycy radzą, aby karczoch traktować także jako naturalny lek na problemy z układem pokarmowym. To warzywo ma w sobie bardzo dużo błonnika! Według niektórych badań karczochy powinny spożywać osoby chore na cukrzycę, aby utrzymywać odpowiedni poziom cukru we krwi.
2 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: brukselka
To warzywo nie jest zbyt lubiane głównie ze względu na swój specyficzny smak i aromat. Wystarczy jednak umieścić w garnku z gotującą się brukselką kawałek wysuszonej skórki od chleba, a jarzynka przestanie wydzielać nieprzyjemny zapach.
Brukselka uchodzi za najzdrowszą odmianę kapusty! Zawiera w sobie mnóstwo witaminy C i A, a także przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w walce z procesami starzenia. To warzywo wzmacnia również odporność - czas polubić brukselkę!
3 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: patison
Wielu osobom nazwa tego warzywa kojarzy się raczej z nazwiskiem znanego aktora, niż ze smaczną jarzyną. Ten kuzyn dyni charakteryzuje się dość zabawnym kształtem. Warto włączyć patisony do swojego menu, ponieważ zawierają w sobie niewiele kalorii, a za to mnóstwo witaminy C. Można je przyrządzać podobnie jak dynię - polecamy zwłaszcza faszerowane patisony z ryżem.
4 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: pasternak
Wygląd tego warzywa może być dosyć mylący - bardzo przypomina pietruszkę. Chociaż pasternak dni swojej popularności ma już dawno za sobą, warto polubić go na nowo!
Dzięki moczopędnym właściwościom, pasternak jest polecany osobom, które cierpią na problemy z pęcherzem. Można go podawać w formie sałatek lub jako dodatek do zup i zapiekanek.
5 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: rzepa
Rzepa to kolejny sprzymierzeniec tych, którzy chcą schudnąć. Ma niewiele kalorii, a za to dużo potrzebnych organizmowi składników - żelaza, potasu i witamin z grupy B.
Młodą rzepę można jeść na surowo, natomiast starsza najlepiej smakuje zapiekana lub gotowana. Wywar z rzepy zwalcza łupież!
6 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: jarmuż
Liście tej odmiany kapusty wyglądają naprawdę elegancko - można nimi przyozdabiać np. półmiski z wędliną. Jarmuż nie tylko efektownie się prezentuje, ale ma także pyszny smak!
To warzywo zawiera w sobie dużo błonnika. Szefowie kuchni polecają przyrządzanie go w podobny sposób, jak liści szpinaku.
7 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: pigwa
Pigwa jest idealna na przetwory! Polecamy zwłaszcza przyrządzanie nalewek z pigwy lub marmolady pigwowej. Poza walorami smakowymi, warto polubić ten owoc również ze względu na to, że jest właściwie naturalnym lekarstwem.
Zawiera w sobie tyle witaminy C, że śmiało może być stosowana jako niezawodny środek do walki z przeziębieniem. Nie da się jej jeść na surowo, ale przetwory z pigwy to świetny pomysł na wykorzystanie tych aromatycznych owoców.
8 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: morwa
Ten owoc to sprzymierzeniec osób, które chorują na cukrzycę - pomaga regulować poziom cukru we krwi. Morwa ma właściwości przeciwzapalne, spowalnia procesy starzenia się, a dodatkowo zawiera mało kalorii.
9 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: mirabelki
Ta śliwka o sympatycznej nazwie jest niestety zdecydowanie rzadziej spożywana niż jej kuzynka, śliwka-węgierka. Owoce mirabelki bardzo łatwo oddzielić od pestek, mają słodki smak.
Świetnie nadają się zarówno do samodzielnego spożycia, jak i jako składnik deserów i przetworów - polecamy zwłaszcza kompot z róży i mirabelek.
10 z 10

Zapomniane warzywa i owoce: aronia
To kolejna naturalna broń do walki z przeziębieniem. Przeciwutleniacze zawarte w tych owocach chronią nawet przed nowotworami! Aronia wspiera organizm w zwalczaniu nadciśnienia. Surowe owoce raczej nie nadają się do spożycia, są jednak świetną bazą dla różnego rodzaju przetworów - polecamy zwłaszcza nalewkę z aronii.
Sprawdź zbiory naszych przepisów:
Dania z ogórkiem - 25 przepisów
Bób - przepisy na dania z bobem
Dania z jagodami - 30 przepisów