Reklama

Zapiekanka makaronowa

Fot. Materiały prasowe Lubella

Reklama

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, kukurydzą i porem

Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (1 op.)
  • Kiełbasa śląska (3 szt.)
  • Cebula biała (2 szt.)
  • Olej (3 łyżki)
  • Masło (3 łyżki)
  • Bułka tarta (4 łyżki)
  • Kukurydza w puszce (1 op.)
  • Koncentrat pomidorowy (200g)
  • Por (1 szt.)
  • Jaja (6 szt.)
  • Śmietanka 30% (100ml)
  • Tarty żółty ser (200g)
  • Sól , pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jaja mieszamy ze śmietanką . Cebulę, pora i kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju aż wszystkie składniki będą rumiane. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
  3. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  4. Ugotowany makaron i kukurydzę mieszamy z masą jajeczną . Połowę wykładamy do naczynia do zapiekania. Na to układamy warstwę z kiełbasą, warzywami i koncentratem. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 170 °C.
Reklama

Autor przepisu: Piotr Ceranowicz
Zobacz także: Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?

Reklama
Reklama
Reklama