Reklama

Podstawą każdej zalewy do marynat jest woda i zakwaszający dodatek – zwykle jest nim ocet spirytusowy, winny, ewentualnie kwas cytrynowy. Ilość tego dodatku decyduje o smaku i mocy pikli – będą łagodne albo ostre – ale także o czasie ich pasteryzowania.

Reklama

Przetwory w łagodnej zalewie powinno się pasteryzować 20–30 minut (w zależności od wielkości słoika). Grzyby zalane ostrą (kwaśniejszą), gorącą marynatą nie wymagają pasteryzacji. Inne przetwory pasteryzuje się 15–25 minut.

Oto przepisy na uniwersalne zalewy:
Marynata łagodna

1/2 l wody zagotuj z 2 łyżkami cukru, dodaj pół łyżeczki soli oraz przyprawy, np. ziarna pieprzu, goździki. Wymieszaj z 50–100 ml octu 10 proc. lub 1/2 łyżeczki kwasu cytrynowego.

Marynata ostra
1/2 l wody zagotuj z 3 łyżkami cukru, łyżeczką soli, cebulą i np. ziarnami pieprzu, ziela angielskiego oraz listkiem laurowym. Wymieszaj z 1/2 l octu lub łyżką kwasu cytrynowego.

Reklama

Kulinarne inspiracje - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama