Reklama

W naszych kuchniach używamy ich bardzo często, ale wciąż zbyt mało o nich wiemy. Czy znasz dobrze najpopularniejsze odmiany włoskich serów? Przekonaj się! Opisałyśmy je według kolejności - z góry w dół, od lewej do prawej.

Reklama

6 włoskich serów

  1. Mascarpone - kremowy, świeży ser rodem z Lombardii. Produkowany ze śmietanki, ma delikatny, słodki smak. Podstawa deseru tiramisu, doskonały do kremów i serników.
  2. Gorgonzola - niebieski ser pleśniowy z Lombardii. Łagodny, doskonały m.in. do sosów do makaronu, sałatek, dipów.
  3. Mozzarella - miękki ser z Kampanii, oryginalnie wykonywany z mleka bawolic (obecnie także krowiego). Sprzedawany w postaci większych lub małych kawałków w serwatce. Baza sałatki caprese, idealny do pizzy i lasagne.
  4. Ricotta - miękki, niedojrzewający ser, przypominający nasz twaróg. Powstaje na drodze gotowania serwatki po innych serach. Świetny do ciast, farszów, klusek.
  5. Grana Padano - twardy ser podpuszczkowy, odpowiedni do tarcia. Ma słodkawy, orzechowy smak - np. do makaronów, sałatek.
  6. Parmezan - konsystencją przypomina Grana Padano, ale ma ostrzejszy, bardziej słony smak. Zazwyczaj używany w formie startej.

Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego

Reklama

Zobacz też nasze pomysły na dania z curry:

Curry z soczewicą - przepis
Risotto z kurczakiem - przepis
Cukinia curry - przepis

Reklama
Reklama
Reklama