Wigilijna kolacja
Co zrobić, by wigilijna kolacja była udana, a wszyscy goście zadowoleni i najedzeni? Przeczytaj nasz poradnik!

Jeśli to Tobie przypadł zaszczyt przygotowania wigilijnej kolacji, to zapewne już jesteś cała w nerwach. Nie ma takiej potrzeby! Jeśli wszystko dobrze rozplanujesz, to masz gwarantowane udane Święta.
Pamiętaj!
Nie zostawiaj przygotowań na ostatnią chwilę. To najgorsze, co możesz zrobić! Spisz sobie wcześniej, kogo zapraszasz i jakie potrawy chcesz ugotować. Włącz w przygotowania całą rodzinę. Poproś, by każdy z gości przyniósł jakąś potrawę ze sobą, wtedy Ty mniej czasu spędzisz w kuchni!
Nakrywając do wigilijnej kolacji, pamiętaj, by pod obrusem znalazło się sianko. Koniecznie też ustaw jedno dodatkowe nakrycie... dla niespodziewanego gościa!
A co podać na wigilijną kolację?
Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się 12 potraw. Dania te różnią się trochę między sobą w zależności od regionu Polski. Ale wśród naszych propozycji na pewno znajdziesz coś odpowiedniego!
Jeśli chodzi o wigilijną zupę to masz do wyboru:
- barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami
- zupę rybną
- zupę grzybową (z reguły z suszonych grzybów)
Na przystawkę proponujemy:
- śledzie (w oleju, w pomidorach, pod pierzynką etc.)
- karpia w galarecie
- karpia po żydowsku
- grzyby w cieście
- śledzie w cieście
- sałatkę warzywna
- sałatkę śledziowa
- łazanki
- rybę po grecku
- kulebiaka z pieczarkami lub z kapustą i grzybami
Z dań na ciepło polecamy:
- kapustę z grzybami
- karpia smażonego (jeśli nie lubisz karpia, możesz przygotować inną rybę, np. pstrąga, łososia czy szczupaka)
- pierogi z kapustą i z grzybami
- kapustę z grochem
A na słodki deser możesz zaserwować:
- kisiel żurawinowy
- kutię z bakaliami
- sernik
- makowiec
- piernik
- świąteczny keks
I oczywiście nie zapomnij o obowiązkowym kompocie z suszonych owoców!