WEGETARIANIZM: dieta bezmięsna, potrawy dla wegetarian
Wegetarianizm to styl odżywiania, który propaguje jedzenie produktów pochodzenia roślinnego, na rzecz mięsa. Sprawdź jak wygląda dieta bezmięsna!

Wegetarianie przygotowujący swoje posiłki na bazie roślinnych produktów muszą dbać o różnorodność. Ze względu na brak pokarmu mięsnego bardzo ważna jest suplementacja witaminy B12. Pasztety z soczewicy, kotlety sojowe lub inne zamienniki mięsa to tylko niektóre z propozycji menu – sprawdź!
Dieta bezmięsna
W diecie bezmięsnej bardzo ważne jest, aby dostarczyć organizmowi białko. Idealnym wyborem są jajka – w postaci jajecznicy, sadzonego lub jajka na miękko. Doskonałe na śniadanie – dostarczają niezbędnej witaminy D. W połączeniu z masłem – źródłem tłuszczy, pozwala spożyć mniej kalorii w ciągu dnia.
Na diecie wegetariańskiej możemy wybierać płatki owsiane, żytnie lub orkiszowe bez cukru z dodatkiem owoców, jogurtu lub mleka. Uzupełniając je pestkami dyni lub słonecznika dodajemy niezbędnych witamin i minerałów.
Wegetarianie spożywają większość roślinnych olejów – kokosowy, rzepakowy czy z pestek winogron, aby uzupełnić dietę w kwasy omega-3 i omega-6. Dodatkowo ważnym składnikiem jest awokado w diecie wegetariańskiej, które używane jest do przygotowania past kanapkowych, w tym meksykańskiego dipu – guacamole.
Wegetarianizm a ryby
Ichtiwegetarianie: to typ wegetarian, którzy z mięsa dopuszczają owoce morza oraz ryby. Inaczej są nazywani flexitarianami.
Ryba pieczona
Oto składniki na pieczoną rybę:
- szczypta soli
- kilogramowy halibut lub dorsz
- szczypta mielonego pieprzu
- cytryna
- oregano
- imbir
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
Jak zrobić pieczoną rybę?
Rybę dokładnie myjemy i oczyszczamy z wnętrzności oraz łusek. Moczymy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Doprawiamy rybę pieprzem i oregano. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Ścieramy imbir. Nacieramy rybę wszystkimi ziołami i przyprawami. Dorsza lub halibuta pieczemy przez 25 minut do uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowaną pieczoną rybę podajemy z sałatką warzywną oraz frytkami.
Potrawy dla wegetarian
Kalafiorowa zupa krem
Oto składniki na kalafiorową zupę krem:
- kalafior
- czosnek
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- średnia cebula
- szklanka mleka
- ¼ kostki masła
- wywar warzywny
Jak zrobić kalafiorową zupę krem?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Oczyszczamy i obmywamy główkę kalafiora. Doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut do miękkości i uzyskania chrupiącej skórki. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę przez około 10 minut. Wlewamy wywar do garnka i zagotowujemy z mlekiem. Wkładamy kalafior. Gotujemy przez około 10 minut. Na koniec blendujemy. Tak przygotowaną zupę możemy uzupełnić grzankami lub podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.