Reklama

Zanim sięgniesz po miseczkę wypełnioną truskawkami, pamiętaj o ich dokładnych umyciu. Niestety sama woda nie usunie z owoców pestycydów i innych środków chemicznych. Dotyczy to przede wszystkim zbiorów kupionych na lokalnych straganach, bazarkach i w sklepach.

Reklama

Aby mieć pewność, że nie są pokryte żadnymi zanieczyszczeniami, umyj je w mieszankach, które przygotujesz z dwóch kuchennych składników. Jedyne, czego potrzebujesz to soda oczyszczona oraz ocet lub kwasek cytrynowy. Dzięki temu śniadanie z truskawkami, deser lub inne danie będzie nie tylko smaczne, ale i bezpieczne do zjedzenia.

Mycie truskawek w wodzie z octem

Po wstępnym opłukaniu owoców pod bieżącą wodą, czas na przygotowanie pierwszego roztworu o odczynie kwaskowym. Taka mieszanka ma działanie dezynfekujące i dokładniej oczyszcza owoce z różnego rodzaju bakterii. W tym celu wystarczy rozcieńczyć ocet lub kwasek cytrynowy w czystej wodzie. Oto dokładna instrukcja:

  1. Do miseczki wlej litr wody i dodaj pół szklanki octu.
  2. Dokładnie wymieszaj całość i dodaj truskawki.
  3. Płucz owoce w roztworze przez kilka minut, a następnie przemyj ponownie strumieniem czystej wody.

Płukanie truskawek w wodzie z sodą oczyszczoną

Umycie truskawek roztworem zasadowym z sody oczyszczonej pomoże pozbyć się szkodliwych substancji, w tym pozostałości po pestycydach.

Oto, jak przeprowadzić ten zabieg w kilku prostych krokach:

  1. Do dużej miseczki lub pojemnika wlej 1 litr zimnej (najlepiej przegotowanej wody).
  2. Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Wsyp truskawki i mocz w roztworze przez kilka minut.
  4. Wyciągnij owoce, ponownie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
mycie truskawek sodą i octem
Mycie truskawek sodą i octem to sposób na pozbycie się bakterii i innych zanieczyszczeń, fot. Adobe Stock, New Africa

Jak myć truskawki, by zachowały swoją świeżość?

Pamiętaj o jeszcze jednym przydatnym triku, dzięki któremu truskawki będą jędrne na dłużej. Przed myciem nie urywaj szypułek. Dzięki temu owoce nie nasiąkną wodą i zachowają zwartą konsystencję. To jeden ze sposobów na to, aby przechowywane truskawki zachowają świeżość.

Podczas płukania truskawek samą wodą warto pamiętać również o tym, aby umieścić je na durszlaku, aby szybciej obeschły. Ponadto trzymanie owoców w kąpieli wodnej nie usunie wszystkiego. Zanieczyszczenia wymieszają się z wodą i ponownie oblepią powierzchnie owoców. Dlatego zawsze na koniec warto skierować na nie strumień czystej wody, aby mieć pewność, że wszystkie niepożądane substancje i zabrudzenia zostały usunięte.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama