Tylko tak umyte truskawki są bezpieczne do zjedzenia. Większość z nas nie ma pojęcia o tym, że sama woda to za mało
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Z tych sezonowych owoców można przygotować nie tylko słodkie wypieki i przetwory. Truskawki świetnie smakują w formie kompotów oraz zdrowych koktajli. Niektórzy wykorzystują ich właściwości również w kosmetyce. Soczyste owoce służą do przygotowywania domowych maseczek i peelingów. Zanim jednak sięgniesz po truskawki dokładnie oczyść je z bakterii i resztek oprysków. Sama woda to za mało. Aby skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń zastosuj dwa roztwory. Oba przygotujesz z tego, co już masz w swojej kuchni.

Zanim sięgniesz po miseczkę wypełnioną truskawkami, pamiętaj o ich dokładnych umyciu. Niestety sama woda nie usunie z owoców pestycydów i innych środków chemicznych. Dotyczy to przede wszystkim zbiorów kupionych na lokalnych straganach, bazarkach i w sklepach.
Aby mieć pewność, że nie są pokryte żadnymi zanieczyszczeniami, umyj je w mieszankach, które przygotujesz z dwóch kuchennych składników. Jedyne, czego potrzebujesz to soda oczyszczona oraz ocet lub kwasek cytrynowy. Dzięki temu śniadanie z truskawkami, deser lub inne danie będzie nie tylko smaczne, ale i bezpieczne do zjedzenia.
Mycie truskawek w wodzie z octem
Po wstępnym opłukaniu owoców pod bieżącą wodą, czas na przygotowanie pierwszego roztworu o odczynie kwaskowym. Taka mieszanka ma działanie dezynfekujące i dokładniej oczyszcza owoce z różnego rodzaju bakterii. W tym celu wystarczy rozcieńczyć ocet lub kwasek cytrynowy w czystej wodzie. Oto dokładna instrukcja:
- Do miseczki wlej litr wody i dodaj pół szklanki octu.
- Dokładnie wymieszaj całość i dodaj truskawki.
- Płucz owoce w roztworze przez kilka minut, a następnie przemyj ponownie strumieniem czystej wody.
Płukanie truskawek w wodzie z sodą oczyszczoną
Umycie truskawek roztworem zasadowym z sody oczyszczonej pomoże pozbyć się szkodliwych substancji, w tym pozostałości po pestycydach.
Oto, jak przeprowadzić ten zabieg w kilku prostych krokach:
- Do dużej miseczki lub pojemnika wlej 1 litr zimnej (najlepiej przegotowanej wody).
- Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj całość.
- Wsyp truskawki i mocz w roztworze przez kilka minut.
- Wyciągnij owoce, ponownie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

Jak myć truskawki, by zachowały swoją świeżość?
Pamiętaj o jeszcze jednym przydatnym triku, dzięki któremu truskawki będą jędrne na dłużej. Przed myciem nie urywaj szypułek. Dzięki temu owoce nie nasiąkną wodą i zachowają zwartą konsystencję. To jeden ze sposobów na to, aby przechowywane truskawki zachowają świeżość.
Podczas płukania truskawek samą wodą warto pamiętać również o tym, aby umieścić je na durszlaku, aby szybciej obeschły. Ponadto trzymanie owoców w kąpieli wodnej nie usunie wszystkiego. Zanieczyszczenia wymieszają się z wodą i ponownie oblepią powierzchnie owoców. Dlatego zawsze na koniec warto skierować na nie strumień czystej wody, aby mieć pewność, że wszystkie niepożądane substancje i zabrudzenia zostały usunięte.
Czytaj także:
- Odmiany truskawek. Zobacz, które najlepiej wybrać do ogrodu i czym się różnią
- Czy truskawki tuczą? Kaloryczność truskawek i fit przepisy z ich udziałem
- Co zrobić z truskawek? Najlepsze przepisy na śniadanie, obiad i kolację