Reklama

Reklama

Turbot jest drogi i trudno dostępny, pewnie dlatego tak rzadko ląduje na naszych stołach. Jest rybą z rodziny flądrowatych, ale cieszy się znacznie lepszym smakiem, ponieważ jest bardziej soczysty. Świetnie komponuje się z masłem czosnkowym i koperkiem. My prezentujemy przepis na turbota z dodatkiem musztardy.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 4 łyżki musztardy
  • 300 ml śmietany
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 400 g masła
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić turbota?

Sparzoną wrzątkiem cytrynę przekrój na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój w talarki. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, cukrem pudrem, śmietaną i zagotuj ubijając całość trzepaczką. Umytą rybę dopraw solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Ułożoną na talerzu polej przygotowanym sosem musztardowym. Ozdób talarkami cytryny i tymiankiem.

Reklama

Sprawdź: Ryby w diecie odchudzającej - sprawdź ich kaloryczność!

Reklama
Reklama
Reklama