Reklama

W kwestii przechowywania truskawek nie licz nigdy na wielki cud - nie nadają się one do długiego leżakowania, więc lepiej nie kupować ich w nadmiarze, jeśli nie możesz zjeść lub zużyć na bieżąco, np. do przetworów z truskawek lub ciast z truskawkami i galaretką.

Reklama

Jak wybierać i przechowywać truskawki?

  • Kupując truskawki, zwracaj uwagę, aby były zdrowe, suche i niepogniecione. Owoce zbierane w deszczu, naciągają wilgocią, a potem zbyt szybko pleśnieją i fermentują.
  • Jeśli kupisz mało dojrzałe, pozostaw je na noc w przewiewnym miejscu, np. na balkonie - ładnie się zabarwią, a także staną się słodsze.
  • Suche świeże owoce, przechowuj nie dłużej niż dobę. 48 h to już absolutne maksimum.
  • Wilgotne (np. opłukane) szybko zepsują się nawet w lodówce, więc lepiej umyj truskawki dopiero bezpośrednio przed spożyciem.
  • Nie odrywaj też szypułek z owoców - dzięki nim dłużej zachowają świeżość.
  • Truskawki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Czasem jest to jednak niemożliwe, np. gdy panują upały. Wtedy umieść truskawki w lodówce.
  • Nigdy nie przechowuj truskawek w reklamówce ani plastikowym woreczku. Nie owijaj ich też folią spożywczą.
  • Umieść truskawki w płaskim naczyniu (np. na dużym półmisku lub tacy, tak aby jak najdokładniej je rozłożyć), wyłożonym na spodzie ręcznikiem papierowym. Z wierzchu również przykryj owoce kolejną warstwą ręcznika.
  • Najpierw płucz truskawki w zimnej wodzie, a dopiero potem usuwaj szypułki jeśli zrobisz odwrotnie, owoce stracą smak i nasiąkną wodą. Pamiętaj też o tym, by do mycia truskawek nie używać ciepłej ani letniej wody.
Reklama

Zobacz też przepisy z truskawkami w roli głównej:

Reklama
Reklama
Reklama