Tarta – konkurencja pizzy
Francuska tarta wciąż jeszcze przegrywa z włoską pizzą w zawodach o zdobycie naszych stołów. A niesłusznie!

Już sam kształt tarty – okrągły, z karbowanym brzegiem – wskazuje, że jest to potrawa wyjątkowa. Wypiekana z ciasta kruchego lub francuskiego, napełniona nadzieniem, równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Możliwości, jakie daje przygotowywanie farszu, są praktycznie nieograniczone. Przyrządzisz go z warzyw i beszamelu, z sera, jajek i śmietany, z mięsa, ryb, owoców morza lub grzybów. Tu wszystko jest dozwolone, więc spokojnie możesz mieszać różne składniki. To danie zadowoli każdego smakosza. Szczególnie jeśli zestawi się je z wytrawnym białym winem. 
Jest równie łatwa do zrobienia, w dodatku można ją przyrządzać i na słono, i na słodko.
Na ostro – niezawodne dodatki
- Warzywa (najlepiej takie, które mają mało soku), ale także mielone mięso lub wędliny. 
- Masa jajeczno-śmietanowa, którą możesz zalać każdy farsz. 
- Ser żółty, brie, pleśniowy – posyp nim tartę lub dodaj do nadzienia.
Ciasto kruche
Jest łatwe do przygotowania i można je zrobić na zapas z 2-3. krotnej ilości składników. Zawinięte w folię poleży w zamrażarce kilka tygodni. 
Składniki na słone: 
- 20 dag mąki 
- 12 dag masła 
- sól 
- 1 żółtko.
Składniki na słodkie: 
- 15 dag mąki 
- 10 dag masła 
- 5 dag cukru pudru 
- 1 żółtko
Stolnicę oprószyć mąką, położyć na niej ciasto, uformować gruby krążek, ciasto rozwałkować na grubość 3–5 cm, w razie potrzeby posypać mąką. Mąkę, cukier (na ciasto słone zamiast cukru dodać szczyptę soli), żółtko i kawałki masła posiekać nożem. Rozkruszyć w palcach, wlać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, schłodzić.
Przy pomocy wałka przenieść ciasto na formę – powinno przylegać do dna i boków. 
Nadmiar ciasta odciąć wałkiem, ponakłuwać widelcem, piec na rumiano w 200°C.
Ciasto francuskie
Może nie jest najłatwiejsze do wykonania, ale smakuje wybornie. 
A to dlatego, że w czasie pieczenia rozwarstwia się na cieniutkie płatki. Mniej wytrwałym proponujemy kupić gotowe ciasto mrożone. 
Składniki: 
- 25 dag mąki 
- szczypta soli 
- kilka kropli soku z cytryny 
- 150 ml wody 
- 15 dag masła 
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, położyć na nim schłodzone masło, zlepić brzegi, rozwałkować, złożyć na 3 części, schładzać 30 minut. Z mąki, soli, soku, wody i 3 dag rozpuszczonego masła zarobić ciasto, schłodzić, pozostałe masło obsypać łyżką mąki, włożyć między 2 warstwy folii, rozwałkować, schłodzić.
Ciasto ponownie rozwałkować i schładzać 30 min. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć formę, podpiec ok. 15 min. w 220°C, nałożyć farsz, upiec.
Wariant na słodko
Słodkiej tarcie naprawdę niełatwo się oprzeć. 
Cieszy i podniebienie, i oko. Przyrządzisz ją błyskawicznie. Możesz wykorzystać sezonowe owoce albo te bardziej egzotyczne. Życzymy smacznego!
Tarta z owocami jest jednym z najprostszych pomysłów na deser. Zwłaszcza jeśli w zamrażarce masz trochę zrobionego wcześniej ciasta kruchego lub francuskiego (i jedno, i drugie dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami). Jeśli nie masz zapasów, szybko zagnieć kruchy placek lub kup gotowe mrożone ciasto francuskie. Potem na podpieczonym placku rozłóż owoce i całość zapiecz. Możesz też wybrać inny wariant i na kruchej, upieczonej wcześniej formie ułożyć budyniowy lub waniliowy krem i na przykład świeże maliny. Tarty pieczone z owocami można podawać lekko ciepłe. Jeśli ktoś nie liczy kalorii, proponujemy dekorację z bitej śmietany, czekolady lub cukru pudru. Dla wiecznie odchudzających się pozostają listki mięty i melisy.
Przepisy:
Z marchewką
- Porcja ciasta kruchego 
- 2 pory 
- 3 marchewki 
- łyżka orzeszków pinii 
- sól 
- sos beszamelowy 
- pieprz 
- gałka muszkatołow
Ciastem wyłożyć formę, upiec na rumiano w 200°C. Marchewkę i pory ugotować na półmiękko, pokroić 
na plastry. Warzywa ułożyć na cieście, zalać beszamelem doprawionym gałką i pieprzem, posypać orzeszkami, piec ok. 30 min. w 200°C.
Z pomidorami 
- Porcja ciasta kruchego 
- 30 dag twarogu 
- 1 jajko l 100 ml śmietany 
- sól 
- pieprz 
- bazylia 
- 50 dag pomidorów 
- ugotowane żółtko jaja
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wyłożyć nim dno i boki formy, piec 20 min. w 200°C. Twaróg zmiksować z jajkiem, śmietaną, solą, pieprzem i bazylią, wyłożyć na spód, piec ok. 15 min. Przykryć plastrami pomidorów, zapiekać 10 min., posypać bazylią i żółtkiem.
Z brokułami
- Porcja ciasta kruchego 
- 2 róże brokułów 
- 10 dag sera brie 
- sól 
- pieprz 
- 5 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę na tartę, upiec w 200°C na złoty kolor. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko w lekko osolonym wrzątku, osączyć. Z sera brie oddzielić skórkę, pokroić na kawałki. Na kruchym spodzie ułożyć brokuły i kawałki brie, posypać pieprzem i parmezanem. 
Piec ok. 25 min. w 200°C.
Z pieczarkami
- Porcja ciasta kruchego lub francuskiego 
- 15 dag pieczarek 
- 5 dag bekonu 
- łyżka masła 
- sól 
- pieprz 
- tymianek 
- 2 jajka 
- 150 ml śmietany 
- cebulka dymka
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, upiec na rumiano w 200ľC. Grzyby pokroić na plasterki, przesmażyć na maśle. Kawałki bekonu zrumienić na patelni. Grzyby i bekon wyłożyć na spód. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Masą zalać grzyby, piec 30 min. w 200°C, posypać dymką.
Wieloowocowa
- Porcja ciasta kruchego 
- torebka budyniu śmietankowego 
- 1/2 l mleka 
- 2 łyżki masła 
- 2–4 łyżki cukru 
- owoce 
- łyżka żelatyny 
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, piec ok. 25 min w 200°C. 
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem masła i cukru, ostudzić, wyłożyć na ciasto. Ozdobić owocami – całymi lub pokrojonymi w plasterki, posmarować rozpuszczoną, osłodzoną żelatyną, zastudzić.
Z brzoskwiniami
- 1,5 porcji ciasta kruchego 
- 4–6 brzoskwiń 
- 3 łyżki dżemu morelowego 
- kilka pistacji
Porcją ciasta wyłożyć formę, upiec w 200ľC. Brzoskwinie obrać, pokroić. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski 2 na 20 cm, luźno zwijać w rozetki, układać obok siebie na spodzie. Między zwoje włożyć brzoskwinie, piec 
30 min. w 200°C, posmarować dżemem, posypać orzechami.

