Szczaw zwyczajny - znaczenie i właściwości
Warto polubić szczaw!

Chociaż wygląda trochę jak szpinak, jego smak jest zupełnie inny. Jest podstawą popularnej zupy, ale warto wykorzystać go również do innych potraw. Poznaj wszystkie sekrety szczawiu!
Szczaw zwyczajny - do czego go używać?
Szczaw zwyczajny rośnie dziko na polach i łąkach. Ma drobne, kwaśne listki o dość długich ogonkach. Są też ogrodowe odmiany szczawiu, mają większe liście o nieco łagodniejszym smaku. Wszystkie można jadać na surowo, w sałatkach, np. z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą.
Szczaw doskonale smakuje także jako dodatek do szpinaku (zwykle używa się 1 część szczawiu na 4 części szpinaku). Świetnie sprawdza się również jako składnik rozmaitych nadzień i farszów, np. do pierogów lub ravioli (z twarogiem i boczkiem). Można również podać go jako jarzynkę, np. do ryb lub mięs.
Szczaw zwyczajny - właściwości
Szczaw jest bogaty w witaminy i minerały, m.in. witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Zawiera jednak również kwas szczawiowy, który pozbawia organizm wapnia i sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych – dlatego też należy jadać go z umiarem, a najlepiej z dodatkiem nabiału lub jajek, które neutralizują szkodliwy kwas. W przypadku osób, które cierpią na problemy z nerkami, spożywanie szczawiu może nasilać dolegliwości.
To bardzo ważne, aby roślinę zbierać z dala od dróg – jej liście mogą bowiem gromadzić zanieczyszczenia i metale ciężkie. Zawsze dokładnie myj szczaw przed spożyciem!
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Sprawdź inne porady kulinarne:
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta
Odmiany sałat - 7 najpopularniejszych
Zapomniane warzywa i owoce - 10 mało znanych warzyw i owoców