Sałatki a potrzebne wyposażenie
Jeśli w twoim domu codziennie powstaje jakaś sałatka, na pewno wiesz, że niektóre urządzenia bardzo się przydają. Np. wirówka do sałaty. Ale to nie wszystko co może Ci się przydać....

Absolutnie podstawowe wyposażenie to:
• Duży, ostry nóż ze stali nierdzewnej – do krojenia i szatkowania, stal nierdzewna nie zmieni smaku warzyw
• Nożyk do obierania warzyw (tzw. kozik)
• Obieraczka do warzyw – trzeba ją wymieniać co roku, bo się łatwo tępi
• Tarka do warzyw lub lepiej – robot kuchenny z opcją siekania, tarcia etc.
• Zestaw misek – świetnie sprawdzą się przezroczyste (ukażą całą urodę sałat) oraz miski z wysokimi ściankami (wygodnie miesza się w nich zielone liście, polane dressingiem)
• Ściereczki – do suszenia liści, jeśli ktoś nie posiada wirówki do sałaty. Ostatnio na rynku pojawiły się ściereczki jednorazowe (firma Jan Niezbędny). Bardzo praktyczne.
• Mały słoiczek z zakrętką – niezastąpiony w przygotowywaniu dressingów
• Duże, gęste sito – do odcedzania wszelkich makaronów
Polecamy: Na czym smażyć?
Wyposażenie, które bardzo się przydaje
• Wspomniana wcześniej wirówka do sałaty – liście nie będą dzięki niej idealnie suche, ale nie będą też ociekać wodą. No i zachowają jędrność. I jeszcze jedno – można w niej suszyć również liście ziół. Bardzo przydaje się zwłaszcza do osuszania pietruszki i koperku.
• Wyciskacz do cytryn – sok z cytryny to jeden z podstawowych składników wielu, wielu sałat
• Trzepaczka – do ucierania gęstych sosów w misce
• Moździerz – to ucierania przypraw, orzechów i ziół. Kupujcie kamienny lub marmurowy! Ceramiczne moździerze np. z Ikei… strata pieniędzy
• Młynek do kawy – świetnie sprawdza się jako młynek do ziela angielskiego, goździków, gorczycy, cynamonu… można by długo wymieniać. A jak potem wszystkie te przyprawy pachną!
Zobacz także: Jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni?