Rodzaje oliwy - jaką oliwę wybrać?
Nie od dziś wiadomo, że oliwa z oliwek jest smaczniejsza i zdrowsza od zwykłego oleju. Czy jednak wiesz, że oliwki, z których tłoczy się oliwę są albo pierwszej jakości, albo gorsze? Do czego zatem której oliwy używać?

Oliwa z oliwek może być tłoczona na zimno lub na gorąco.
1 z 4

Rodzaje oliwy - jaką oliwę wybrać?
Oliwa z oliwek extravergine
To zdecydowanie najlepszy wybór wśród oliwy z oliwek. Jest to tzw. oliwa naturalna, bo powstaje w wyniku pierwszego tłoczenia. Olej uzyskuje się za pomocą mechanicznych pras, które mielą na zimno całe owoce - z pestkami.
Oliwa extra virgin jest używana do przyrządzania najlepszych sosów, sałatek oraz majonezu.
2 z 4

Rodzaje oliwy - jaką oliwę wybrać?
Olio di oliva
Oliwa ta jest produktem trzeciego tłoczenia. Można jej używać w kuchni do smażenia.
3 z 4

Rodzaje oliwy - jaką oliwę wybrać?
Oliwa rafinowana
Ta oliwa jest produkowana w procesie rafinacji, a więc proces ten skutecznie pozbawia ją zarówno zapachu jak i smaku normalnej oliwy. Zazwyczaj dodaję się do niej trochę oliwy z pierwszego tłoczenia i sprzedaje.
Co typowe dla niej - ma nieco jaśniejszy kolor niż ta z oliwek extravergine. Używana jest do smażenia i gotowania oraz do sałatek. Trzeba jednak pamiętać, że jest to oliwa niższej jakości.
4 z 4

Rodzaje oliwy - jaką oliwę wybrać?
Sansa
Sansa, lub inaczej mówiąc pomace oil, to oliwa najgorszej kategorii. Wytwarzana jest z masy pozostałej z oliwek po tłoczeniu, czyli z wytłoczyn z oliwek.
Może być używana do smażenia, jednak nie wykazuje żadnych walorów smakowych.