Rodzaje noży kuchennych
Każdy w swojej kuchni ma wiele noży. Małych, dużych, z ząbkowanym i gładkim ostrzem. Jednak czy wiemy, który nóż do czego służy? Oto mały przewodnik po rodzajach noży kuchennych.

Każdy wie, jak posługiwać się nożem, żeby nie zrobić sobie krzywdy podczas prac kuchennych. Jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że różne rodzaje noży zostały stworzone po to, aby ułatwić nam życie i uprościć przygotowanie potraw
Podstawowe rodzaje noży, które warto mieć w kuchennej szufladzie:
Nóż szefa kuchni - jest to długi nóż (ma długość do 25 cm!), jego krawędź zwęża się lekko w kierunku wierzchołka. Nóż ten jest wielofunkcyjny, możemy nim kroić mięso i warzywa, siekać zioła. Szef kuchni jest bardzo wygodny, jednak ze względu na jego długość łatwo jest się nim skaleczyć.
Tasak - długi nóż o niezwężającym się ostrzu. Idealny do ćwiartowania większych kawałków mięsa i krojeniu mięsa razem z kośćmi.
Nóż do krojenia chleba - jest to długi nóż zakończony ząbkowanym ostrzem, które działa jak piłka. Delikatnie przepiłowuje chrupiącą skórkę pieczywa, nie zgniatając go jednocześnie.
Nóż do krojenia sera - jest to nóż średniej długości, zakończony zwężającym się ostrym ostrzem i ząbkami przy szczycie. Ząbki działają podobnie jak piłka, dzięki czemu łatwo jest ukroić nawet miękki ser tak, aby prezentował się naprawdę dobrze i nie był zgnieciony.
Nóż do obierania warzyw - jest to krótki nożyk o zwężającym się ostrzu. Krótkie ostrze ułatwia szybkie i precyzyjne obieranie warzyw.
Nóż do krojenia warzyw - podobny do noża szefa kuchni, jednak nieco krótszy. Ma średniej długości ostrze, jednakowej szerokości, które umożliwia szybkie i łatwe siekanie warzyw.
Nóż do filetowania ryb - nóż średniej długość o cienkiej klindze, czubek noża jest często delikatnie wywinięty do góry, dzięki czemu można łatwo oddzielać mięso ryby od ości i filetować ją.
Nóż do wytrybowania kości i krojenia mięsa - jest to nóż średniej długości o lekko zwężającej się klindze. Umożliwia precyzyjne usuwanie kości i chrząstek, ułatwia krojenie surowego włóknistego mięsa.
Zobacz także: Jak posługiwać się tymi widelcami?