Reklama

Na początku wiosny kiełki są najlepszym źródłem witamin i świeżego, intensywnego smaku. Warto korzystać z ich zalet! Poznaj najważniejsze cechy 9 rodzajów kiełków!

Reklama

9 odmian kiełków

  1. Brokuły. Lekko pikantne, dobre do kanapek. Zawierają antynowotworowy sulforafan - warto często po nie sięgać.
  2. Rzodkiewka. Ostry smak, świetnie pasuje do twarożku. Bogate źródło witaminy C.
  3. Lucerna. Delikatna, warto dodawać do kanapek i surówek. Bomba witaminowa!
  4. Fasola mung. Kiełki są lekko kwaskowate i bardzo chrupiące. Dobre do jedzenia na zimno i na gorąco. Bogate źródło białka!
  5. Słonecznik. O lekko orzechowym posmaku. Kiełki można chrupać jako zdrową przekąskę - są m.in. dostarczycielami magnezu, potasu i żelaza.
  6. Soczewica. Delikatna, lekko mączna. Do sałatek, past i kanapek.
  7. Rzeżucha. Pikantny smak i charakterystyczny zapach. Kiełki doskonałe do jajek, sałatek, zup, serów. Pobudzają przemianę materii.
  8. Ciecierzyca. Źródło białka. Delikatny, lekko orzechowy posmak. Z tych kiełków można zrobić pyszną pastę.
  9. Burak. Kiełki o lekko słodkawym smaku. Do sałatek i dekoracji, obniżają ciśnienie krwi.

Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"

Reklama

Zobacz inne wiosenne publikacje:

Przesilenie wiosenne - jak sobie z nim radzić
Ciekawostki o rzodkiewce - 8 faktów
Makijaż na wiosnę 2015 - trendy

Reklama
Reklama
Reklama