Przetwory owocowe - rady pani domu
Zastanawiasz się, do czego użyć świeżych malin czy śliwek? Podpowiadamy!

Najpierw pojawiają się truskawki. Potem przychodzi czas na czereśnie, maliny, porzeczki, agrest, pierwsze wiśnie, jagody, śliwki, gruszki i jabłka. Prawdziwa feeria barw i smaków – wybornych, bo esencjonalnych i naturalnych. Owoce te jednak oprócz doznań smakowych dostarczają naszemu organizmowi cennych składników, np. witamin z grupy B i C, beta-karotenu, błonnika usprawniającego trawienie (szczególnie owoce jagodowe!) oraz wielu związków, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Pełnię sezonu na te pyszności wykorzystajmy zatem, by się nimi nasycić! Pieczmy ciasta, róbmy desery, pijmy owocowe koktajle. Namawiamy także do zrobienia kilku przetworów. Oprócz tych najbardziej popularnych, jak dżemy czy konfitury, warto się skusić na coś, czego nie można kupić, np. galaretkę agrestową czy domową nalewkę o wdzięcznej nazwie ratafia!
1 z 3

Co przygotować z malin?
Słodycz malin świetnie pasuje do ciast i deserów. Ale maliny można też dodać do sałatki, a przygotowanym z nich sosem polać np. pieczoną wołowinę. Robi się z nich soki i konfitury.
Sprawdź nasze przepisy na pyszności z malinami!
Tarta z malinami
Malinowy sernik
Ciasto jogurtowe z malinami
Mus malinowy
Konfitura z malin
Krem jajeczny z malinami
Łagodna nalweka malinowa
Ptasie mleczko z malinami
2 z 3

Co przygotować ze śliwek?
Pierwsze śliwki są dość słodkie, dlatego najlepiej komponują się z mięsem kurczaka, indyka i kaczki. Można z nich też robić kompoty i dżemy.
Zobacz nasze przepisy na pyszności ze śliwkami!
Śliwkowy placek ucierany
Śliwki w wędzonym boczku prosto z grilla
Sernik ze śliwkami
Śmietanowiec ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Wieprzowina ze śliwkami
3 z 3

Co przygotować z jagód?
Jagody są dobre na farsz do pierogów, knedli, drożdżówek. Świeżymi warto dekorować ciasta i desery. Robi się z nich też konfitury i soki.
Sprawdź nasze przepisy na pyszności z jagodami!
Jagodowa tarta
Babeczki z jagodami
Pierogi z jagodami
Sernik jagodowy
Jagody w cukrze
Konfitura z jagód