Reklama

Przetwory robimy ze świeżo zebranych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców.

Reklama

Jak zrobić dżem?

Owoce myjemy i czyścimy z pestek i szypułek, duże kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy około godziny, często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje, gorący przekładamy do słoików, i szczelnie zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Jak zrobić powidła?

Najlepsze są ze śliwek węgierek. Robimy je tak jak dżem, gotujemy ok. 5 godzin.

Jak zrobić kompot?

Umyte, obrane i pokrojone owoce wkładamy do słoika (do połowy wysokości). Zalewamy je syropem z cukru i wody, szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut w gotującej się wodzie. Gorące wyjmujemy, stawiamy na ścierce do góry dnem i czekamy, aż wystygną.

Reklama

Zobacz także!

Dżem z truskawek i kiwi
Konfitura z malin
Kompot z suszonych owoców

Reklama
Reklama
Reklama