Przetwory na zimę - jak przygotować - rady pani domu
Dżemy, powidła, kompoty... Uwielbiamy zajadac się nimi zimową porą, dodawac je do ciast i deserów. Będą pyszne, jeśli przygotujesz je sama z owoców, które wyhodowałaś!

Przetwory robimy ze świeżo zebranych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców.
Jak zrobić dżem?
Owoce myjemy i czyścimy z pestek i szypułek, duże kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy około godziny, często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje, gorący przekładamy do słoików, i szczelnie zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Jak zrobić powidła?
Najlepsze są ze śliwek węgierek. Robimy je tak jak dżem, gotujemy ok. 5 godzin.
Jak zrobić kompot?
Umyte, obrane i pokrojone owoce wkładamy do słoika (do połowy wysokości). Zalewamy je syropem z cukru i wody, szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut w gotującej się wodzie. Gorące wyjmujemy, stawiamy na ścierce do góry dnem i czekamy, aż wystygną.
Zobacz także!
Dżem z truskawek i kiwi
Konfitura z malin
Kompot z suszonych owoców