Przepisy Apetina - pyszne przekąski na wiosnę
Powitaj wiosnę z pysznymi przekąskami!

Nawet jeśli początki wiosny nie zachęcają do porzucenia zimowej garderoby, nasz organizm nieubłaganie daje nam znać, że czas na wiosenne zmiany w menu. Na targowych stoiskach i w warzywniakach wypatrujemy nowalijek i coraz chętniej sięgamy po lżejsze, pożywne potrawy, które dostarczą nam tak pożądanego zastrzyku energii po zimie. Teraz sprawdzą się przepisy lekkostrawne, smaczne i zdrowe, a przy tym przyjazne naszej sylwetce.

fot. serwis prasowy Apetina
Ogórki, rzodkiewki, szparagi, buraczki – młode warzywa i świeże zioła to nieodłączny element wiosennej kuchni. To również obietnica smacznych i pożywnych dań, które dostarczą organizmowi po zimie cennych witamin i minerałów. Dania z nowalijek nie muszą się ograniczać do konwencjonalnych sałatek czy kanapek z "ozdobnikiem". Trochę kulinarnej kreatywności, łyżka serka kremowego Apetina i nawet zwyczajna rzodkiewka stanie się niezwykła. Oto pomysły na proste, smaczne i zdrowe przekąski przygotowywane bez większego nakładu pracy.
Tacos ze stekiem i z salsą z rzodkiewek
Składniki:
- 4 rzodkiewki
- 2 dymki lub szalotki
- ½ szklanki świeżej kolendry
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ kg wołowiny na stek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 8 tortilli kukurydzianych
- 60 g serka kremowego Apetina Tapas

fot. serwis prasowy Apetina
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Stek doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na średnim ogniu, przez ok. 5 minut z każdej strony.
- Usmażony stek pozostawiamy na 5 minut na patelni.
- Serek kremowy Apetina Tapas przekładamy do miski.
- Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i sok z limonki.
- Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Do drugiego naczynia wrzucamy posiekaną kolendrę, rzodkiewki, posiekaną papryczkę chili i cebulki. Składniki zalewamy sosem z serka kremowego Apetina Tapas, doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy.
- Na suchej patelni podgrzewamy tortille. Kroimy stek.
- Pokrojone mięso polewamy salsą z rzodkiewek, posypujemy kolendrą i podajemy na tortilli.
Pikantne muffinki z frittaty
Składniki:
- 6-8 zielonych i czerwonych papryczek chili
- natka pietruszki
- 5 jajek
- 120 g serka kremowego Apetina Tapas
- łyżeczka octu winnego
- oliwa z oliwek
- garść tartego parmezanu
- ząbek czosnku

fot. serwis prasowy Apetina
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik.
- Każdą z umytych papryczek opalamy nad gazem lub wkładamy do piekarnika, a gdy sczernieją wrzucamy do miski i przykrywamy.
- Po 10 minutach zdejmujemy skórkę, kroimy papryczki na pół, usuwamy gniazda nasienne i rozgniatamy widelcem.
- Skrapiamy papryczki octem winnym i oliwą, dodajemy czosnek i posiekaną pietruszkę.
- Foremki do muffinek wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i umieszczamy w nich przygotowane papryczki.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy parmezan i serek kremowy Apetina Tapas.
- Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
- Gotową masę jajeczno-serową przelewamy do foremek na papryczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 10 minut, aż jajka się zetną.
Przekonaj się sama, jak dobrze serki Apetina komponują się z Twoimi ulubionymi nowalijkami. Wykorzystaj bogactwo ziół i warzyw, i przełam kulinarną rutynę.
Więcej przepisów na www.przepisnaweekend.pl