Reklama

Nawet jeśli początki wiosny nie zachęcają do porzucenia zimowej garderoby, nasz organizm nieubłaganie daje nam znać, że czas na wiosenne zmiany w menu. Na targowych stoiskach i w warzywniakach wypatrujemy nowalijek i coraz chętniej sięgamy po lżejsze, pożywne potrawy, które dostarczą nam tak pożądanego zastrzyku energii po zimie. Teraz sprawdzą się przepisy lekkostrawne, smaczne i zdrowe, a przy tym przyjazne naszej sylwetce.

Reklama

fot. serwis prasowy Apetina

Ogórki, rzodkiewki, szparagi, buraczki – młode warzywa i świeże zioła to nieodłączny element wiosennej kuchni. To również obietnica smacznych i pożywnych dań, które dostarczą organizmowi po zimie cennych witamin i minerałów. Dania z nowalijek nie muszą się ograniczać do konwencjonalnych sałatek czy kanapek z "ozdobnikiem". Trochę kulinarnej kreatywności, łyżka serka kremowego Apetina i nawet zwyczajna rzodkiewka stanie się niezwykła. Oto pomysły na proste, smaczne i zdrowe przekąski przygotowywane bez większego nakładu pracy.

Tacos ze stekiem i z salsą z rzodkiewek

Składniki:

  • 4 rzodkiewki
  • 2 dymki lub szalotki
  • ½ szklanki świeżej kolendry
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ kg wołowiny na stek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 8 tortilli kukurydzianych
  • 60 g serka kremowego Apetina Tapas

fot. serwis prasowy Apetina

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej.
  2. Stek doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na średnim ogniu, przez ok. 5 minut z każdej strony.
  3. Usmażony stek pozostawiamy na 5 minut na patelni.
  4. Serek kremowy Apetina Tapas przekładamy do miski.
  5. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i sok z limonki.
  6. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  7. Do drugiego naczynia wrzucamy posiekaną kolendrę, rzodkiewki, posiekaną papryczkę chili i cebulki. Składniki zalewamy sosem z serka kremowego Apetina Tapas, doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy.
  8. Na suchej patelni podgrzewamy tortille. Kroimy stek.
  9. Pokrojone mięso polewamy salsą z rzodkiewek, posypujemy kolendrą i podajemy na tortilli.

Pikantne muffinki z frittaty

Składniki:

  • 6-8 zielonych i czerwonych papryczek chili
  • natka pietruszki
  • 5 jajek
  • 120 g serka kremowego Apetina Tapas
  • łyżeczka octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • garść tartego parmezanu
  • ząbek czosnku

fot. serwis prasowy Apetina

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik.
  2. Każdą z umytych papryczek opalamy nad gazem lub wkładamy do piekarnika, a gdy sczernieją wrzucamy do miski i przykrywamy.
  3. Po 10 minutach zdejmujemy skórkę, kroimy papryczki na pół, usuwamy gniazda nasienne i rozgniatamy widelcem.
  4. Skrapiamy papryczki octem winnym i oliwą, dodajemy czosnek i posiekaną pietruszkę.
  5. Foremki do muffinek wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i umieszczamy w nich przygotowane papryczki.
  6. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy parmezan i serek kremowy Apetina Tapas.
  7. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
  8. Gotową masę jajeczno-serową przelewamy do foremek na papryczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 10 minut, aż jajka się zetną.
Reklama

Przekonaj się sama, jak dobrze serki Apetina komponują się z Twoimi ulubionymi nowalijkami. Wykorzystaj bogactwo ziół i warzyw, i przełam kulinarną rutynę.
Więcej przepisów na www.przepisnaweekend.pl

Reklama
Reklama
Reklama