Przed gotowaniem młodej kapusty zawsze robię tę 1 rzecz. Wprost rozpływa się w ustach, a gorzkawy posmak znika
W moim przypadku listę wiosennych dań zdecydowanie otwiera bigos z młodej kapusty. To potrawa, którą można podawać na obiad, ale z kromką świeżego pieczywa sprawdzi się też jako wczesna kolacja. Aby efekt końcowy był doskonały, zawsze przed gotowaniem kapusty robię tę jedną rzecz. Dzięki temu gorzkawy posmak znika.

Młoda kapustę można serwować na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się podawana z ziemniakami, w formie lżejszego bigosu albo jako surówka. Niezależnie od tego, w której formie ją przyrządzisz, skorzystaj z prostego patentu i przed poszatkowaniem kapusty pozbądź się tych części. Dzięki temu dania z młodej kapusty nie będą gorzkie ani mdłe.
Co zrobić, żeby młoda kapusta nie była gorzka?
Zanim zaczniesz przyrządzać młodą kapustę dokładnie ją oczyść i pozbądź się wierzchnich liści. Zazwyczaj są one twardsze, a jeśli kapusta była przechowywana w nieodpowiednich warunkach bywają uszkodzone oraz pełne zanieczyszczeń.
Za gorzkawy posmak odpowiada jednak przede wszystkim część znajdująca się w środku. Dlatego jeśli nie chcesz, aby kapusta po ugotowaniu była mdła i miała goryczkowy posmak pokrój ją na ćwiartki i usuń głąb, czyli wewnętrzną, twardą łodygę. Ja robię tak zawsze i nie martwię się goryczkowym posmakiem.
Tak przygotowaną główkę kapusty możesz następnie drobno posiekać, aby przygotować bigos, kapuśniak lub wiosenną sałatkę.
Innym sposobem na to, aby zneutralizować gorzki posmak jest zanurzenie poszatkowanej kapusty w ciepłej wodzie na około pół godzinki. Szybszą metodą jest polanie całej główki sporą ilością wrzątku.

Jak podkręcić smak potraw z młodej kapusty?
Młoda kapusta ma delikatny i słodkawy smak. Jeśli chcesz, aby zyskała na wyrazistości możesz wykorzystać kilka prostych dodatków. Doskonale komponuje się z ziołami i przyprawami takimi jak: majeranek, oregano oraz pieprz ziołowy.
Kiedy zamierzasz przygotować bigos, jeszcze przed wrzuceniem do garnka pokrojonej kapusty, na rozgrzanym smalcu podsmaż czosnek, boczek i drobno pokrojoną cebulkę oraz kminek. Te aromatyczne składniki wzmocnią smak i sprawią, że danie nie wyjdzie mdłe. Jeśli lubisz możesz doprawić całość łyżeczką koncentratu pomidorowego albo dodać krojone pomidory z puszki.
Czytaj także:
- Czy gołąbki można mrozić? O tym koniecznie musisz wiedzieć, zanim włożysz je do zamrażarki
- Są pyszne, idealnie chrupiące i nie idą w boczki. Te chipsy zrobisz sama w 20 minut
- Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich