Prosty sposób na czyste kurki bez piasku. Posyp je tym kuchennym składnikiem, a nie będą strzelać w zębach
Kurki to prawdziwy przysmak, ale nawet najlepszy przepis zostanie zmarnowany, jeśli w zębach będzie zgrzytać piasek. Czyszczenie kurek bywa uciążliwe. Na szczęście istnieje prosty i szybki sposób z użyciem soli, który pozwala skutecznie pozbyć się piasku z grzybów bez utraty smaku. Sprawdź, jak szybko i skutecznie umyć kurki przed gotowaniem.

Kurki są smaczne i łatwe w przygotowaniu, ale niewłaściwe ich czyszczenie zepsuje z pewnością każdą potrawę. Trudno wyobrazić sobie większą wpadkę niż strzelający piasek między zębami zamiast kremowego sosu kurkowego. Dokładne mycie kurek jest więc kluczowym etapem przygotowania potraw z tych grzybów.
Masz dwie możliwości. Pierwsza to dokładne czyszczenie każdego grzyba osobno z najmniejszej drobinki ziemi. Sposób bez wątpienia jest skuteczny, ale przy tym żmudny i zniechęcający do wykorzystania kurek w kuchni. Drugi – znacznie prostszy i wygodniejszy – patent z domowym składnikiem. Potrzebujesz tylko soli i wody.
Sposób z solą na czyszczenie kurek
Czyszczenie kurek z piasku to nie lada wyzwanie. Ich charakterystyczne, głębokie fałdki pod kapeluszami powodują, że łatwo osadza się w nich piasek i trudniej go usunąć. Kurki rosną też dość nisko przy ziemi, dlatego są szczególnie narażone na zabrudzenia. Samo umycie grzybów w wodzie nie wystarczy, aby dobrze je oczyścić.
Żeby dokładnie usunąć piasek z kurek, najlepiej wykorzystać sól. Będziesz potrzebować tylko drobnoziarnistej soli kuchennej i ciepłej wody.
- Ręcznie usuń z kurek duże zanieczyszczenia takie jak trawa, gałązki.
- Brudne kurki włóż do dużej miski.
- Posyp je kilkoma łyżkami soli.
- Zalej ciepłą wodą tak, aby przykryła grzyby, i wymieszaj ręką.
- Mocz około 5 minut. Sól „wypędzi” brud z zakamarków, a piasek opadnie na dno.
- Łyżką cedzakową lub ręcznie delikatnie zbierz kurki. Najlepiej pojedynczo i tak, żeby nie wzburzać wody, bo wtedy piasek uniesie się znowu do góry.
- Przełóż grzyby do sitka i przepłucz pod bieżącą zimną wodą.
- Żeby mieć pewność, że na kurkach nie zostały żadne zabrudzenia, możesz cały zabieg powtórzyć jeszcze raz.
Pamiętaj, żeby nie moczyć grzybów zbyt długo, ponieważ stracą one wtedy swoją jędrność i smak.
Inne sposoby na czyszczenie kurek
Oprócz sposobu z solą są też inne metody, które pomogą ci oczyścić kurki z piasku. Oto kilka propozycji:
- Wyczyść każdy grzyb miękką szczoteczką lub pędzelkiem na sucho.
- Wypłucz każdą kurkę pod bieżącą wodą.
- Włóż kurki na krótko do wrzątku, następnie odcedź i wypłucz pod bieżącą zimną wodą.
- Możesz też wykorzystać sposób z solą, ale jeszcze dodatkowo użyj mąki. Wystarczy przed zasypaniem solą obsypać suche kurki mąką (dokładną instrukcję znajdziesz tutaj: Jak oczyścić kurki? Ten trik z mąką czyni cuda).
Jeżeli planujesz zamrozić kurki, to najlepiej najpierw je oczyścić – gdy są świeże, od razu po zebraniu lub zakupie. Następnie należy je włożyć na 2-3 minuty do wrzątku, następnie do zimnej wody, osuszyć i zamrozić. Tak przygotowane grzyby możesz przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.
Czytaj także:
- Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?
- Czy kobiety w ciąży mogą jeść kurki? Tylko jeśli spełnione są te 4 warunki
- Jak grzyby wpływają na jelita i odporność? Jeśli jeszcze nie polubiłeś grzybów, to powinieneś zacząć